Waarom communicatie op de werkvloer een cruciale rol speelt bij ieder bedrijf

Wist je dat er jaarlijks veel ongelukken bij bedrijven veroorzaakt worden door slechte communicatie op de werkvloer? Taalbarrières, misverstanden, te weinig kennis, onwil of onkunde zijn helaas oorzaken die (te!) veel voorkomen. Als door deze oorzaken ook nog eens ongelukken gebeuren op de werkvloer heb je als werkgever de poppen aan het dansen. Tijd om hier iets aan te doen dus. In dit artikel lees je waarom communicatie op de werkvloer zo belangrijk is en hoe je hier als werkgever juist een positieve bijdrage aan kunt leveren.

 

Vormen van slechte communicatie op de werkvloer

Slechte communicatie op kantoor is vervelend, maar (zonder iedereen over één kam te scheren) meestal geen levensgroot probleem. Slechte communicatie op de werkvloer waar veiligheid, gezondheid en milieu een rol spelen kán wel voor levensgrote problemen zorgen en zelfs tot ongelukken leiden. En daar hebben we het in dit artikel over.

Slechte communicatie op de werkvloer kan veroorzaakt worden door:

Taalbarrières

Misverstanden

Onkunde

 

Taalbarrières op de werkvloer

Een taalbarrière kan vervelende situaties opleveren. Uitleg geven aan niet-Nederlandse collega’s is knap lastig. Maar wat dacht je van noodsituaties en een taalbarrière? Het is van belang dat, in een werkveld waar de risico’s hoger zijn dan bijvoorbeeld op kantoor, iedereen weet wat te doen in nood. Op de hoogte zijn van alles dat speelt op de werkvloer in je eigen taal helpt daarbij dus enorm.

Daarom worden de cursussen via Kenniscentrum Veiligheid 365 in diverse talen gegeven, van Roemeens tot Pools en van Engels tot Oekraïens.

Ook visuele communicatie kan helpend zijn en als geheugensteuntje dienen bij het bedienen van machines bijvoorbeeld.

 

Slechte communicatie veroorzaakt misverstanden

Op de werkvloer gebeurt veel én verandert er veel. Het kan soms lastig zijn om continu up to date te blijven van alle werkprocessen, certificeringen of bedrijfsplannen. En tóch is het van uiterst belang, want als je verouderde processen in je hoofd hebt, kan dat onderling op de werkvloer tot miscommunicatie leiden. Iedereen moet op één lijn zitten en het moet voor alle collega’s duidelijk zijn wat er in bepaalde situaties moet gebeuren. Misverstanden en miscommunicatie vormen daarom een gevaar.

Met de juiste cursussen en het up to date houden van certificaten wordt de kans op misverstanden aanzienlijk verkleind. Belangrijk dus!

 

Onkunde door te weinig kennis

Aan onkunde door bijvoorbeeld een taalbarrière is iets te doen. Bij onkunde door te weinig kennis is dat gelukkig ook het geval. Worden bepaalde handelingen als vanzelfsprekend aangenomen en niet meer uitgelegd aan nieuwe collega’s? Is het ontruimingsplan onder het stof verdwenen in één van de onderste bureaulades? Wordt er nooit meer naar het bedrijfsnoodplan gekeken?

Dan is het tijd voor bijscholing.

 

Communicatie op de werkvloer kan ongelukken voorkomen

Je leest het al: Een communicatie-barrière op de werkvloer is iets waar aan gewerkt moet worden om ongelukken te voorkomen. Bijscholingscursussen zijn daarom belangrijk voor iedereen, óók voor degenen die het ‘wel denken te weten’ of die een andere taal spreken. Veiligheid moet altijd – dag in, dag uit – centraal staan. Om er nog maar een cliché in te gooien: voorkomen is beter dan genezen.

Benieuwd naar onze cursussen die gegeven worden op verschillende locaties door heel Nederland, in verschillende talen en op meerdere dagen en tijdstippen?

Bekijk de volledige cursus agenda hier

13 december 2022

Categorie: Nieuws